Wijn en asperges: Tips voor de perfecte combinatie!

Het aspergeseizoen begint bijna weer en dat betekent dat het tijd is om te genieten van deze heerlijke groente. Maar welke wijn past het beste bij asperges? In deze blogpost geven we je tips voor de perfecte combinatie van wijn en asperges.

Witte wijn bij asperges

Over het algemeen worden witte wijnen het meest aanbevolen bij asperges. Het is belangrijk om te kiezen voor een witte wijn met een licht en fris karakter, zodat de delicate smaak van de asperges niet wordt overstemd. Enkele aanbevolen druivensoorten zijn Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Riesling en Chardonnay.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc is een populaire keuze bij asperges vanwege zijn frisse en fruitige smaak. Het past goed bij zowel groene als witte asperges en kan worden geserveerd als aperitief of bij het hoofdgerecht. Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of de Loire-regio in Frankrijk is een goede keuze. Probeer bijvoorbeeld deze van Spy Valley of een wat rijkere stijl van Domaine Mérieau!

Pinot Blanc

Pinot Blanc is een druivensoort die bekend staat om zijn zachte smaak en subtiele fruitaroma's. Het past goed bij witte asperges en is een goede keuze voor mensen die niet van te veel zuren in hun wijn houden. Een Pinot Blanc uit Duitlsand is een goede keuze, zoals deze heerlijke Weissburgunder van Dautel!

Riesling

Riesling is een veelzijdige druivensoort die goed past bij zowel groene als witte asperges. Het heeft een lichte, fruitige smaak met een aangename zuurgraad en past goed bij een verscheidenheid aan gerechten. Een Riesling uit de Duitse regio Mosel is een goede keuze, zoals deze Clemens Busch van rode leisteen!

Chardonnay

Chardonnay is een bekende druivensoort die goed past bij romige aspergegerechten. Het heeft een volle smaak met tonen van boter en vanille en past goed bij gerechten met hollandaisesaus. Een Chardonnay uit de Bourgogne-regio in Frankrijk is een goede keuze. Denk bijvoorbeeld aan deze Côte-d'Or van Delaunay!

Rosé wijn bij asperges

Rosé wijn kan ook een goede keuze zijn bij asperges, vooral bij gerechten met gerookte zalm of ham. Een droge rosé met een lichte body past goed bij de lichte smaak van asperges. Een rosé uit de Provence in Frankrijk is een goede keuze. Of denk eens aan een wat koeler klimaat voor meer frisheid zoals de rosé van Weszeli of deze fruitige stijl van Chenin Noir van Mérieau!

Rode wijn bij asperges

Over het algemeen wordt rode wijn niet aanbevolen bij asperges vanwege het risico op smaakverstoring. Maar als je toch rode wijn wilt drinken, kies dan voor een lichte rode wijn met weinig tannines, zoals deze Pinot Noir van Dautel.

Conclusie

Bij het combineren van wijn en asperges is het belangrijk om te kiezen voor een lichte en frisse wijn die de smaak van de asperges niet overstemt. Witte wijnen zijn over het algemeen de beste keuze, met Sauvignon als meest ingezette keuze.


1 comment


  • Annelore

    Wow, wat een goed en verhelderend artikel. Ik weet nu precies hoe ik mijn gasten lekker kan verwennen. Dankjewel!


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post