Anselme Selosse: Kunstenaar der terroirs van de Côte des Blancs

Anselme Selosse: Kunstenaar der terroirs van de Côte des Blancs

Domaine Jacques Selosse in Avize is een familiebedrijf dat iets meer dan 8 hectare wijngaarden omvat in de crus van Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ en Ambonnay. Anselme Selosse, die het domein in 1980 van zijn vader Jacques overnam, wordt algemeen erkend als een van de beste wijnmakers in de Côte des Blancs en misschien wel in heel Champagne. Voor Anselme Selosse is wijn maken “een levenslang proces van observatie, vallen en opstaan en contemplatie met betrekking tot viticultuurmethoden en -praktijken”. De familie Selosse heeft een eigen systeem van wijnbouw ontwikkeld, een benadering die geen vaste methode volgt zoals bijvoorbeeld bij biodynamische wijnbouw, maar zich permanent aanpast aan de omstandigheden gedurende het groeiseizoen in de verschillende wijngaardpercelen. Het credo van de familie: “De mens verstoort de natuur het meest, dus men moet zich zo vaak mogelijk onthouden van ingrijpen.”

Kwaliteit boven kwantiteit

Anselme Selosse's focus is altijd geweest om de hoogste kwaliteit fruit voor zijn champagnes te verkrijgen. Voor een wijnmaker klinkt dit misschien logisch, maar in de jaren '70, toen Anselme zijn carrière begon, was het fruit dat in de meeste champagnes ging van lage kwaliteit, het resultaat van hoge opbrengsten en het gebruik van chemicaliën. Het feit dat Anselme geloofde in een relatie tussen gezonde bodems en de kwaliteit van de druiven die daarop groeien, was in die tijd een echte verandering. Daarom is hij altijd een groot voorstander geweest van biologische landbouw en lage opbrengsten. Een perfecte wijn voor Biodivino dus. De meest gemaakte cuvée is de Initial. Een geweldige oxidatieve en rijke stijl, die de visie van Selosse belichaamt.

Vaten van Leflaive

In het wijnmaakproces gebruikt Anselme alleen inheemse gisten en houten vaten (waarvan 20% nieuw) waarin hij zijn wijnen enkele maanden op hun fijne lie laat rijpen. Selosse: “Tijdens de vinificatie moeten we niets toevoegen. 100% van de identiteit en het karakter van de wijn zit in het druivensap; te veel doen zou maskeren, markeren, veranderen.” Terzijde, Anselme Selosse haalt zijn gebruikte vaten van het beroemde Domaine Leflaive in Puligny-Montrachet. Geen van zijn champagnes ondergaat malolactische gisting. Een van Selosse’s overtuigingen is dat "grote champagne geen make-up nodig heeft", daarom houdt hij de dosage van zijn champagnes tot een absoluut minimum.

Solera

Misschien wel de meest prestigieuze cuvée van Domaine Jacques Selosse is de beroemde Substance, een blanc de blancs champagne waarvan de basiswijn wordt geproduceerd met een soort solerasysteem dat in 1986 werd gecreëerd. Het idee achter de solera is om reservewijnen van ongeveer 20 oogstjaren samen te brengen. De solera haalt de verschillen tussen de oogstjaren weg en biedt daarom het ideale podium voor het Avize chardonnay terroir. De Substance is waarschijnlijk in oktober 2024 bij ons verkrijgbaar voor de grootste klanten.

De Lieu-Dits

In 2010 besloot Selosse om 6 verschillende single-vineyard wijnen uit te brengen, elk afkomstig van een apart perceel uit een ander dorp in Champagne. Een daarvan is de 100% Pinot Noir cuvée “Sous le Mont” uit Mareuil sur Ay. Dit moet je als Blanc de Noirs liefhebber echt geprobeerd hebben.

Met zijn stijl van wijnbouw is Selosse een ware inspiratie geweest voor een hele generatie jonge wijnbouwers in de Champagnestreek. Een van hen, zijn eigen zoon Guillaume, assisteert zijn vader sinds 2012 op het domein en zal waarschijnlijk de zaak de komende jaren overnemen. Hij maakt onder zijn eigen label ook al werkelijk geweldige Champagnes.

De verschillende wijnen van Jacques Selosse komen door het jaar heen af en toe beschikbaar. Veel van deze wijnen gaan naar restaurants, maar we proberen om ook af en toe klanten ermee blij te maken. Neem contact op voor de voorraad.


Laat een bericht achter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.