Gouden drank uit Champagne: Ratafia!

Hey jij, als je denkt aan Champagne, denk je waarschijnlijk aan mousserende wijn die je alleen drinkt als je iets te vieren hebt. Maar er is nog een ander verrukkelijk drankje uit de Champagnestreek in Frankrijk dat wat minder bekend is: Ratafia de Champagne.

Ratafia, wat?

Ratafia de Champagne is een zoete drank die wordt gemaakt door druivensap en Marc de Champagne (een soort brandewijn gemaakt van Champagne-druivenpulp) te mixen. De drank wordt dan meestal een paar jaar gerijpt in eikenhouten vaten, waardoor het een zachte maar complexe smaak krijgt.
Vroeger werd Ratafia de Champagne gebruikt als een soort medicijn, omdat mensen dachten dat het verschillende kwalen kon genezen. Maar nu is het een populair drankje op zichzelf geworden dat vaak wordt gedronken als een dessertwijn.

Ratafia de Champagne heeft een erg unieke smaak. Het heeft een zoet, fruitig karakter dat doet denken aan rijpe bessen en steenvruchten, met een subtiele hint van vanille en karamel van het eikenhout. De warme afdronk maakt Ratafia perfect om te nippen op een koude avond.

Ratafia drinken

Ratafia de Champagne is heel veelzijdig. Je kunt ratafia puur drinken bij bijvoorbeeld kaas of zoete desserts maar ook gebruiken om verschillende cocktails en gemengde drankjes te maken. Je kunt het bijvoorbeeld mixen met sodawater en limoensap voor een verfrissende spritzer, of met appelsap en kruiden voor een gezellig drankje in de herfst.
Henri Giraud is de voorzitter van de vereniging van Ratafia makers in Champagne en dus wil hij enkel het beste rond en in de fles krijgen. Deze Ratafia is op een 20 jaar oude Solera gebaseerd wat hem zijn licht oxidatieve kant geeft, denk Madeira. Zoet overleeft enkel bij gratie van voldoende zuren en dat is hier ook het geval. Wat een fantastische ontdekking!
Al met al is Ratafia de Champagne een heerlijke en unieke likeur die zeker het proberen waard is. Het heeft een complexe smaak en is heel veelzijdig, waardoor het een geweldige aanvulling is op elke drankenkast. Dus ga lekker zitten, schenk jezelf een glas in en geniet!
 
Bekijk hieronder alle andere wijnen van Henri Giraud.

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post