Hoe lang kun je wijn bewaren?

Je maakt het vast wel eens mee, je hebt een mooie wijn gekregen of gekocht. Ga je hem dan direct openen en opdrinken of laat je hem een tijd staan zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Sommige wijnen hebben wat tijd nodig, soms een paar jaar, om in topconditie te geraken. Maar het is niet bij alle wijnen het geval dat ze beter gaan smaken als je ze langer bewaart. Hoe lang is wijn nou eigenlijk houdbaar? Welke wijnen zijn geschikt om te bewaren en worden lekkerder naarmate ze ouder worden? En bewaar je wijn nu wel of niet in de koelkast? Wij leggen je alles uit dat je moet weten over de houdbaarheid van wijn.

Hoe lang is wijn houdbaar?

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen waaronder alcohol, zuur en tannine. Meestal voegt een wijnmaker ook wat sulfiet toe om de wijn wat langer houdbaar te maken. Sulfiet beschermt extra tegen bederf en er staat altijd vermeld op het etiket wanneer het is toegevoegd. Er is een verschil in hoe lang witte en rode wijn houdbaar is. Duurdere wijnen kun je over het algemeen wat langer bewaren, maar het verschilt echt per wijn. Laten we eerst beginnen met wat op een rijtje zetten. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op deze regels, er zijn bijvoorbeeld ook lichte rode wijnen die juist wel een lange oudering kunnen hebben. Het is helaas niet zo reuze simpel 😉  Je kunt, over het algemeen, een:

  • Geopende fles 1-5 dagen bewaren
  • Ongeopende fles 0-200 jaar bewaren (lees verder als je benieuwd bent!)
  • Frisse, fruitgedreven wijn 1-2 jaar bewaren
  • Lichte rode wijn 1-2 jaar bewaren
  • Volle, houtgerijpte witte wijn 2-10 jaar bewaren
  • Krachtige rode wijn 3-10 jaar bewaren
  • Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren

Nu al drinken of tòch nog even wachten?

Zo'n beetje 95% van de wijnen die in Nederland verkocht worden zijn nu al op dronk, ofwel klaar om door jou te worden opgedronken. Het is bij zo'n wijn niet erg om hem een jaartje te bewaren. Echter, de wijnen zullen vaak niet beter worden. De zuren zwakken af, het fruit verdwijnt langzaam en het echte frivolle energieke karakter van de wijn verdwijnt. Heb je echter een bewaarwijn gekocht is het een ander verhaal. Vaak hebben deze wijnen in het begin nog tè veel kracht, alcohol, zuren, tannines etc. Na verloop van jaren wordt de wijn meer gebalanceerd. De harde kantjes gaan eraf en er worden nieuwe aroma's en smaken ontwikkeld die je niet in jonge wijnen kunt vinden!

Welke wijnen zijn goed te bewaren?

Zoals hierboven al genoemd, wijnen die je goed kunt bewaren zijn vaak de wijnen die net iets hoger in prijs zijn. Bekende wijnregio's met veel bewaarwijnen zijn Bourgogne, Bordeaux en Rhône. Maar bijvoorbeeld ook Duitse Riesling of Italiaanse Amarone van hoge kwaliteit zijn zeer goed te bewaren, soms wel tot 50 jaar! Om het in druiven uit te drukken: witte wijnen die je goed kunt bewaren zijn wijnen van Chardonnay, Riesling en Sémillon. Ook zijn er exemplaren van Chenin Blanc die na 40 jaar nog mooier zijn dan in het begin. Qua rode druiven zijn de druiven die over het algemeen goed zijn te bewaren Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Syrah. Uiteraard ook hier weer, zoals bij alle punten in dit artikel, er zijn uitzonderingen! En dat maakt wijn zo mooi! Het opleggen (bewaren) van jonge wijnen kan ook een leuke investering zijn. Koop jij bijvoorbeeld in primeur (voorverkoop) een kistje dure wijn bij een wijnhuis en kan je deze in perfecte condities bewaren? Dan kan het zomaar zijn dat na 10 jaar jouw wijnen vier keer zo duur zijn geworden. Leuk om als wijnliefhebber dus altijd wat mooie wijnen te rijpen hebben liggen. Bekijk hier een selectie van onze bewaarwijnen.

Waar kun je je wijn het beste bewaren?

Er zijn wat misverstanden over het bewaren van wijn. Wil je je wijn slechts een korte tijd bewaren? Dan is het op kamertemperatuur (onder de 24 graden) best te doen. Je kunt ervoor kiezen om witte wijn nog even te koelen voordat je hem drinkt maar doe dit niet maanden van tevoren, je wijn kan er namelijk smakeloos van worden. Als je je wijn langer wil bewaren dan vormt het bewaren op kamertemperatuur echt een bedreiging voor de kwaliteit. De temperatuur kan teveel schommelen en ook is het mogelijk dat het wel eens te warm wordt bij jou binnen. Op de langere termijn is dit echt schadelijk voor je bewaarwijn. Ook UV licht is op de langere termijn schadelijk. In de regel mag de temperatuur van je wijn nooit onder de 4 of boven de 24 graden komen. Wil je echt serieus wijn gaan bewaren, koop dan een klimaatkast. Deze reguleert naast temperatuur (10-12 graden is de ideale temperatuur voor langdurig bewaren) ook de luchtvochtigheid waardoor de kurk goed zijn werk blijft doen. Vaak zit er ook UV-glas in klimaatkasten en de serieuzere modellen hebben ook nog trillingsvrije pootjes.

Hoe weet ik of mijn wijn niet meer goed is?

Eigenlijk is er (helaas) maar 1 manier om erachter te komen of een wijn niet meer goed is: drinken. Als je de wijn vindt stinken naar nat karton of is hij erg zuur, dan is de wijn geoxideerd en dus niet meer goed. Uitzondering: lichte oxidatie kan juist gewenst zijn bij ouderen van wijnen! Er kunnen diverse nare geuren voorkomen in wijn. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen:

  • Kattenpis: de druif was nog niet rijp genoeg
  • Azijn/aceton: de wijn is zuur geworden
  • Walnoot of rotte appel: de wijn is geoxideerd
  • Zweet/stal: de wijn is besmet met de Brettanomyces bacterie
  • Schimmel/bedorven kurk: besmetting met een bacterie in de kurk
  • Karton: de wijn is niet correct bewaard
  • Rotte eieren: wijnfout, te weinig zuurstof bij de vergisting

Twijfel je of je wijn goed is? Je kunt altijd proberen hem flink te beluchten in een karaf. Zelfs walsen en in sommige gevallen enkele uren wachten kunnen helpen de nare geur te verwijderen. Nog steeds niet goed? Helaas, pech gehad...

Wanneer is mijn geopende wijn niet meer goed?

Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.

Er zijn allerlei gadgets te vinden om je open fles net wat langer te kunnen bewaren. Hoe het er ook uitziet, het overkoepelende idee is dat je de fles vacuüm trekt zodat de wijn niet verder kan oxideren. Er zijn ook hulpmiddelen die je door de kurk heen wijn laten schenken, met behulp van een naald en argongas. Coravin is zo'n apparaat. Hierna kun je de wijn gewoon weer net zo lang bewaren als je wil!

Interesse gekregen in het bewaren van wijn? Laat het ons weten! Bekijk onder dit artikel een selectie van onze bewaarwijnen!


Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post