Oogsttijd!

Oogsttijd!

Het oogstseizoen, het kloppend hart van het leven van een wijnboer, is hét moment waarop elke wijnmaker zijn ziel inzet en minstens een tintje grijzer wordt. Een jaar lang hebben ze onvermoeibaar gewerkt en hun toewijding gewijd aan het koesteren van druiven, allemaal met één doel voor ogen: de druiven tot hun ultieme pracht te brengen. Tijdens de oogstperiode komt alles samen, en het bepalen van het exacte oogstmoment blijft een betoverende samensmelting van timing, ervaring en een vleugje geluk. Laten we de cruciale beslissingen verkennen die een wijnmaker kan nemen.
 

Rijpheid

Het oogsten van druiven vereist een perfecte rijpheid. Dit cruciale moment wordt bepaald door het suikergehalte, dat gestaag toeneemt in de weken voor de oogst, het zuurgehalte dat geleidelijk daalt, en de optimale rijpheid van de druif. Uiteraard spelen het druivenras en de gewenste wijnstijl van de wijnmaker hierbij een belangrijke rol. Sommige wijnmakers kiezen ervoor om vroeg in het seizoen te oogsten, wanneer de druiven nog niet te veel suiker hebben opgebouwd. Dit resulteert in wijnen met een verkwikkende frisheid en een lager alcoholpercentage.
 

Handmatig of machinaal?

Een andere essentiële beslissing voor een wijnboer is de methode van oogsten. Machinaal oogsten wint aan populariteit vanwege de efficiëntie en lagere kosten. Moderne oogstmachines kunnen zelfs onrijpe druiven aan de wijnstok achterlaten. Toch blijven veel wijnmakers trouw aan het ambachtelijke handmatig plukken. Sommige wijngaarden zijn simpelweg te steil voor machines, en handmatig plukken biedt de mogelijkheid tot zorgvuldige selectie en behoud van de druivenkwaliteit.

Op de juiste manier verwerken van de druiven

Op het moment van de pluk begint de klok te tikken. Daarom is het van vitaal belang dat de druiven in optimale staat de wijnkelder bereiken, onbeschadigd en niet blootgesteld aan hitte. In warme klimaten wordt vaak 's nachts geoogst met behulp van krachtige schijnwerpers om vroegtijdige fermentatie te voorkomen en de natuurlijke frisheid van de druiven te behouden wat de wijn ten goede komt.
 

Kunst in de wijnkelder

Eenmaal in de kelder begint het zorgvuldige proces van sorteren, ontstelen, kneuzen en persen. Hierbij worden talloze beslissingen genomen die de kenmerken van de wijn beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld de Amarone uit Valpolicella, waarbij de druiven voor het persen eerst 60 dagen aan de lucht worden gedroogd, wat resulteert in intensere en geconcentreerdere smaken. Zelfs na het persen zijn er nog keuzes te maken, zoals het gebruik van battonage en de controle over de fermentatietemperatuur.

De feestelijke afsluiting

Na de zware inspanningen van de oogst is het tijd voor een welverdiende adempauze. In veel wijnregio's worden uitbundige wijnoogstfeesten georganiseerd, een waar festijn dat zeker aan te raden is voor wijnliefhebbers. Een kans om de passie en toewijding van wijnmakers te ervaren en te genieten van de vruchten van hun arbeid. Ga vooral zelf eens mee plukken, een geweldige ervaring!

Laat een bericht achter

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.